От днес Панагюрското златно съкровище се завръща отново в залата-трезор на

...
От днес Панагюрското златно съкровище се завръща отново в залата-трезор на
Коментари Харесай

Идея за почивните дни: Панагюрското злато е у дома до 11 юни

От днес Панагюрското златно богатство се завръща още веднъж в залата-трезор на Историческия музей в средногорския град, оповестяват от културната институция. Посетителите ще могат да се насладят на неповторимите съдове, популяризирали Панагюрище и България по целия свят, до 11 юни 2018 година

Панагюрският край е заселен от дълбока древност. Негови обитатели през бронзовата и желязната епоха са траките.

Откритото на 8 декември 1949г. Панагюрско златно съкровище, множеството археологически находки, както и уникалните гробни съоръжения открити край Стрелча и Старосел, са доказателство за високата материална идуховна култура на местните тракийски племена. 

Съкровището, изработено от злато в края на IV или началото на III в. пр. Хр. е с общо тегло от 6,164 кг паметен сервиз, състоящ се от 9 съда: фиала, амфора и ритони, по външните стени, на които са изобразени сцени от трако - гръцкия пантеон.

Древните експонати ще бъдат изложени в особено построената за задачата и публично открита през 2012 година зала трезор в Исторически музей – Панагюрище, подаяние от „ Асарел-Медет “ АД и проф. доктор Лъчезар Цоцорков като филантроп на културата.

В дарителско Споразумение за взаимна активност и съдействие при запазване и развиване на културното завещание, подписано сред Министерство на културата, Националния исторически музей, Исторически музей – Панагюрище, „ Асарел-Медет “ АД и проф. доктор Лъчезар Цоцорков като филантроп на културата, както и в Договора за подаяние на залата трезор е планувано годишно експониране на оригинала на Панагюрското златно богатство в Исторически музей - Панагюрище. По дарителското съглашение, с изключение на построяването на неповторимата зала трезор, бяха направени и две точни златни копия на съкровището, които блестят в експозициите на панагюрския и националния музей, когато оригиналът взе участие в международни изложби.

При предходните гостувания на оригинала на Панагюрското златно богатство хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на неповторимия тракийски шедьовър. Заедно с това те имаха и опцията да се срещнат с културно-историческото завещание на панагюрския край и актуалната визия на града като съвременна и атрактивна туристическа дестинация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР